luni, 24 decembrie 2018

Oradea - un oraş periculos

Încep acest articol, cu titlu de ziar de scandal, tocmai pentru a vă atrage atenţia de cât este de atractivă şi de spectaculoasă Oradea, reşedinţa judeţului Bihor. Nagyvarad, sau Oradea este oraşul atestat documentar undeva în anul 1113 cu numele latinesc Varadinum, într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor, oraş pe care am avut privilegiul să-l vizitez. Amplasamentul său, la numai 13 km. de graniţa cu Ungaria, au transformat oraşul dintr-un loc de tranzit, într-o adevărată atracţie turistică de nivel european. Chiar şi râul Crişul Repede, care traversează Oradea, parcă-şi mai încetineşte curgerea pentru a putea admira, pe îndelete, frumuseţea acestui oraş.

La Oradea se poate ajunge uşor, după cum urmează, rutier: Timişoara170 km., Cluj-Napoca 152 km., Bucureşti 591 km., Sibiu 327 km., Constanţa 812 km., Suceava 411 km., Budapesta 264 km., sau Debrecen 75 km. feroviar curse zilnice directe (Gara Centrală, Oradea Vest, Oradea Est), cu Mangalia, Bucureşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Ploieşti Vest (590 km.), Suceava, Arad, Timişoara, aerian, curse regulate şi charter de pe Aeroportul Internaţional Oradea (traseul 28 sau taxi pentru Aeroport-Oradea).
Acum că ştiţi cum să ajungeţi aici în Oradea, permiteţi-mi să vă ofer o listă subiectivă şi selectivă cu ce aveţi de vizitat în acest fascinant şi spectaculos oraş:
> Bazarul
> Grădina Zoologică
> Mânăstirea Sfintei Cruci
> Muzeul Ady Endre
> Muzeul Art Nouveau
> Muzeul Aurel Lazăr
> Muzeul Evreilor
> Muzeul Iosif Vulcan
> Muzeul Masoneriei
> Muzeul Militar
> Muzeul Oraşului Oradea
> Muzeul Ţării Crişurilor
> Palatul Poştelor
> Palatul Rimanóczy Junior
> Palatul Rimanóczy Senior
> Primăria 
> Teatrul de Stat
Tribunalul 


Bineînţeles că dumneavoastră decideţi cât de mică sau mare este această listă, dar măcar am stabilit etimologia denumirii Oradea; este clar şi elocvent că Oradea vine de la ORA DE Arhitectură, fiindcă întreg oraşul este o spectaculoasă îngemănare a tuturor stilurilor arhitecturale. Aşa că eu vă invit pe toţi în acest oraş care vă va crea o stare de dependenţă …  de frumos. Şi cum tot ce creează dependenţă este periculos, tot aşa invitaţia mea este pentru vizitarea Oradei, un oraş periculos … de frumos !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu