joi, 25 decembrie 2014

Schitul Sfântul Nectarie - Vatra Dornei

Fiindca nu exista aproape nicio informatie,  in intreg mediul online (!!!), despre Schitul Sf. Nectarie din statiunea suceveana Vatra Dornei, m-am deplasat personal pentru documentare direct in superba statiune suceveana.

Schitul Sf. Nectarie are o poveste cel putin stranie, fiindca a fost construit departe de ochii lumii, undeva dupa ce iesi din Vatra Dornei spre Dorna Arini, pe partea stanga. Exista aici la marginea drumului o hala mare albastra unde se afla doua indicatoare, unul te indruma spre “Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului” din Dorna Arini, iar celalalt indicator spre “Schitul Sfantul Nectarie”. Pana la manastire se mentioneaza ca mai ai 3 km. dar pana la schit nu ai nicio informatie. Ca sa ajungi la schit trebuie sa urci spre Varful Barnarel pe un drum forestier destul de ingust unde doua autoturisme trec cu mare greutate unul pe langa altul, noroc ca masini nu prea trec pe aici, poate tocmai si din aceasta cauza.

      





      Este un drum foarte anevoios pentru parcurs pe jos intre o ora jumatate si doua ore faci pana aici sus la schit, insa privelistea, panorama si peisajele fac toti banii. Atentie echipati-va de munte deoarece sunt cateva izvoare care fac portiuni de noroi pe alocuri si va va ingreuna deplasarea pe unele portiuni din foarte anevoiosul si solicitantul traseu montan.

Sfatul meu personal (si verificat !) este ca daca alegeti sa mergeti pe jos, recomandabil sa o faceti in grup, deoarece la un moment dat veti avea in stanga rapa, in dreapta versantul, in fata se va auzi urletul unui lup singuratic, iar din spate latrand nervosi, cainii stanei pe langa care tocmai ati trecut si vor exista cateva momente de panica si de nesiguranta.

O alta parte stranie este ca NU vei gasi 100 de locuitori in Vatra Dornei (in noiembrie 2014), care sa aiba habar de existenta acestui schit, multi dintre ei fiind chiar uimiti si indoindu-se de acest lucru si atunci cand au vazut fotografiile realizate de redactorul delegat de noi pentru documentarea in vederea realizarii prezentului articol. Chiar daca schitul primeste credinciosi, aici ar mai fi de facut unele finisari pentru a fi cu adevarat primitor, totusi calugarii de aici isi dau stradania ca pelerinii sa se simta cu adevarat aproape de Dumnezeu.

Acum eu chiar nu stiu daca prezentul material va declansa o invazie turistica spre Varful Barnarel din Vatra Dornei pentru vizitarea Schitului Sfantul Nectarie, dar cu siguranta aceasta postare este printre primele din mediul virtual in care se scrie despre acest schit. Poate nu ar fi rau pentru turism, ca Primaria municipiului Vatra Dornei, sa-l adauge pe hartile care impanzesc statiunea, deoarece cu siguranta, ar reprezenta o alternativa si o atractie turistica in plus pentru cei care ajung in concediu, vacanta sau la tratament balnear in aceste locuri de o frumusete rara, asa cum se poate observa si din pozele atasate acestei postari..















Prin urmare de acum chiar ca nu mai aveti absolut nicio scuza: mergeti si vizitati si dumneavoastra Schitul Sf. Nectarie din Vatra Dornei si spuneti si altora despre acest loc mirific, la fel cum subsemnatul (Robert Codescu), va relatat dumneavoastra prin aceasta postare !!!

3 comentarii:

  1. Se poate ajunge cu masina pâna la schit?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua!
    Cine slujește la acest schit?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. buna
    daca mai este cineva pe aici care are informatii despre Pr Andrei, va rog sa-mi scrieti???????????

    RăspundețiȘtergere